top of page

Het is een grappig, spannend en verrassend verhaal over het leven in een tekening. De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Myriam Berenschot en laten zien op welke plekken Tasko komt.

 

Mathilde Talens: ikvindlezenleuk

De hoofdstukken zijn lekker kort en lezen fijn door, zo is het naast een leuk boek om voor te lezen vooral heel geschikt voor kinderen om zelf te lezen. Het avontuur dat de hoofdpersonen beleven is zowel herkenbaar als fantasierijk en ook nog eens behoorlijk spannend zo nu en dan.

en origineel en leuk verhaal dat door de mengeling van tekening en verhaal nog eens een extra dimensie krijgt voor de lezers. Kinderen die dit boek lezen, zullen vast veel vaker tekeningen samen gaan maken, in de hoop ook in hun eigen gecreeërde wereld terecht te komen.

De Kinderboekenbaas

 

Fenna is een natuurmeisje, Tasko een stadsjongen. Allebei zijn ze boos, omdat hun leven opeens veranderd is en zij daar niets aan kunnen doen. Ze vullen elkaar aan, en beleven een fantastisch avontuur, met ridders en paarden en een boosaardige vrouw. Hun verleden, die de achterliggende reden is van hetgeen ze getekend hebben, speelt een rol in de oplossing van de zoektocht naar de uitweg. 
Een heerlijk fantasierijk verhaal over vriendschap, dierenmishandeling en een magisch kasteel.

Na Mosselvogel verschijnt nu het tweede boek van Jeanet Kingma. Zij is schrijver en beeldend kunstenaar. Ze maakt kunstenaarsboeken in zeer kleine oplagen, waarin ze beeld en tekst combineert. Haar favoriete druktechnieken zijn: houtsnede en sjabloondruk. Maar hopelijk heeft ze nog meer van dit soort mooie kinderboeken in haar hoofd!

recensie leestafel: september 2018 door Marjo

De stijl is vlot en levendig, en de spanningsboog is goed opgebouwd. Fantasie en werkelijkheid lopen door elkaar, waardoor het verhaal verrassend is en tegelijkertijd spannend. Want kunnen Tasko en Fenna weer terug naar de werkelijkheid? Een verhaal over vriendschap, het redden van een paard en de realiteit, die altijd net even anders is. De tekst wordt afgewisseld met paginagrote zwart-witte tekeningen, die de sfeer van het verhaal heel goed weergeven en het ondersteunen. Vanaf ca. 9 jaar.

J W Hakvoort  NBD Biblion recensie oktober 2018

Het grappige van dit verhaal is dat alles wat op de tekening staat tot leven is gekomen, de bomen, de paarden, de ridder, de grote vogel, alles. Het is leuk hoe er mee gespeeld wordt door de schrijfster. Het lichtblauwe paard wordt grijs als hij zich bedroefd voelt, de onaardige paardrijvrouw loopt mank. De roofvogel speelt een belangrijke rol en de ridder is écht stoer en hij rijdt op het bruine paard. Hij is overigens zijn kasteel kwijt...

Kortom, een heerlijk meeslepend verhaal waarvan elk kind zal genieten!

recensie leestafel: oktober 2018

Viltstiftbos is een verhaal dat kinderen enorm zal aanspreken. Wie wil er nou niet dat je tekening echt wordt? Hiermee heeft Jeanet Kingma mooi ingespeeld op de belevingswereld van kinderen. Een boek waardoor je zo makkelijk wordt gegrepen, komt niet vaak voor. Dit komt omdat het boek geschreven is tot in het detail. Zo is te lezen, wanneer Tasko en Fenna in het getekende bos zijn, welke kleuren daar allemaal zichtbaar zijn en welke bomen er allemaal staan. Dit maakt dat je het bos voor je ziet. Het boek zal zowel jongens als meisjes aanspreken.

Wat erg mooi is beschreven in Viltstiftbos is dat de tijd stil lijkt te staan. Een mooie omschrijving die kinderen zullen herkennen wanneer zij een tekening maken en/of zelf aan het lezen zijn. Ook dan lijkt de tijd stil te staan. 

Een mooi boek over vriendschap, doorzettingsvermogen, behulpzaamheid, angst en hoop. 

Oktober 2018 Eline van der Plaat: Chicklit boekrecensies

Hoofdstuk_31_Ridders illustratie viltsti
bottom of page