top of page

Recensies Mosselvogel:

Jonge liefhebbers van vogels zullen erg van dit vakantieverhaal genieten! Jeanet Kingma weet met deze fantasierijke en vrij kleine gebeurtenis (een vogel die uit een mosselschelp komt) toch een boeiend en geloofwaardig verhaal neer te zetten. Het verhaal vertelt vooral over de belevenissen van twee kinderen op kampeervakantie en de verzorging van de mosselvogel. Er gebeuren geen écht spannende dingen (ook al is het in de beleving van de kinderen wel heel spannend!) en het verhaal speelt zich vrijwel alleen op de camping af.

 

Het verhaal wordt verteld door Riska (ik-figuur) en dat doet de auteur zo goed dat je jezelf weer bijna acht of negen jaar waant.

 

www.leesbevoirderingindeklas.nl

Jeanet Kingma schrijft over vriendschap. Enerzijds is er de realistische vriendschap tussen twee kinderen, anderzijds is er hun gezamenlijke zorg voor een fantasiedier.

Riska is een verlegen, bescheiden meisje, dat door de ik-vorm heel goed naar voren komt. Als lezer voel je haar aarzeling, beleef je mee hoe ze langzaam vertrouwen schenkt, en hoe door de gebeurtenissen op de camping haar zelfvertrouwen groeit. Het is daardoor een heel gevoelig boek geworden, een erg mooi verhaal, en het zou jammer zijn als  het slechts een bepaalde groep lezers zou aanspreken.


 

Jeanet Kingma (Almelo, 1967) is kunstenaar en docent. Dit is haar eerste boek voor kinderen. Moge er maar veel volgen!

(www..leestafel.info.nl)

De verlegen Riska (9, ik-figuur) heeft moeite met vriendschappen sluiten. Als Riska een op het strand gevonden haaientand ruilt voor een mossel, lijkt dat een slechte ruil. Maar als de schelp opengaat, blijkt binnenin een vreemd wezentje te leven met rode donsveertjes. Een mosselvogel, die onvoorstelbaar snel groeit. Samen met Sjoerd, die ze leert kennen op de camping, probeert Riska voor de mosselvogel te zorgen en hem uit handen van volwassenen met kwade bedoelingen te houden. Goed geschreven, gevoelig verhaal over een verlegen meisje dat door een bijzonder, kwetsbaar diertje voorzichtig uit haar schulp kruipt. De auteur slaagt erin de gevoelens van de hoofdpersoon met weinig woorden herkenbaar tot leven te brengen. Gaandeweg verliest het verhaal wat vaart, maar de mooi beschreven belevingswereld van de ik-figuur maakt dat meer dan goed. Ontroerend debuut over ontdekken wat je kunt als je durft te geloven in jezelf – en het onmogelijke. Met realistische illustraties in grijstinten, van wisselend formaat. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

 

Recensie: Eefje Buenen

Zullen Riska en Sjoerd er achter komen wat voor dier het is? Kunnen ze dit zeldzame exemplaar beschermen tegen de mensen? Schitterend vakantieverhaal en één ding is zeker: na het lezen van Mosselvogel zal schelpen zoeken opeens heel anders zijn: Stel je voor dat je een schelp met een Mosselvogel vindt…

 

http://www.wijtestenhet.nl/tag/mosselvogel/

De tand_p 4 (riska laat haaientand zien)
bottom of page