top of page

Net als Ardin is de lezer geïntrigeerd door het geheimzinnige hout en het vreemde bos op het eiland. Ardin wordt beschreven als een eerder brave, volgzame jongen die ook gepest wordt door een oudere neef, waar hij niet tegenop kan. Maar doorheen het verhaal en na een aantal gebeurtenissen evolueert hij naar een doorzetter die zich niet laat tegenhouden. Hij is vastbesloten om het geheim van zijn vader te achterhalen.
In het begin is het gewoon een realistisch verhaal, tot het zwarte hert opdaagt. Dan beginnen er  magische elementen in het verhaal te sluipen.
Het verhaal leest makkelijk en de auteur gebruikt ook een mooie beeldtaal om dingen te verwoorden. Het lijkt op een sprookje waarbij in eerste instantie veel verkeerd loopt en er heel wat narigheid gebeurt. Waarna het tij in gunstige zin keert en het verhaal een wensvervullend einde kent.
Mooi verwoord verhaal met een originele plot. Beslist het lezen waard.

Pol Van Damme - februari 2024

Pluizuit

Die magie lijkt haast natuurlijk en de scheidingslijn tussen echt en niet echt is daardoor heel dun. Het is dan ook een boek dat veel magie uitstraalt en eigenlijk heel natuurlijk, oogt.. Zodra je het boek helemaal uit hebt, weet je dat het niet in het echt zou kunnen gebeuren, want zeg nou zelf, pratende herten, magische meertjes en magische bomen die vind je niet in het echt. Maar doordat de scheidingslijn zo dun is, lijkt het haast echt en dat is sterk aan dit boek. Na het lezen van het boek zul je merken dat de sfeer van de cover precies goed past bij het boek.

Kinderboekenrijk januari 2024

Een prachtig verhaal over een jongen die dingen zelf moet ontdekken omdat er van alles voor hem wordt achtergehouden, en daar op z’n eigen manier naar kijkt en mee omgaat. Op de helft van het boek krijg je een heerlijk schok te verduren waardoor het verhaal een boost krijgt. Ardin z’n personage word zo fijn neergezet, dat je de jongen, en alles dat hij meemaakt, echt voor je kunt zien. Wat ik ook ontzettend mooi vind aan dit verhaal, is dat er ook een groot stuk verbeelding in zit. De grote vraag is lees je als gewone lezer of (be)leef je het verhaal. Als je een groot portie verbeelding en jeugdige denkwijze hebt, dan is dit verhaal nóg mooier dan als je het gewoon leest. Een wending in het verhaal die ik zag aankomen, was toch een heerlijke verrassing die ook daadwerkelijk kwam en zet het verhaal meteen in een ander licht. Het is een verhaal met alles erin dat je graag als lezer wilt hebben. Spanning, liefde, raadselachtige gebeurtenissen en ontdekkingen.

Ilse Borst Bezeten Boeken maart 2024

Maar vooral, het verhaal dwingt je door te lezen.  Tot het einde toe blijft het ongewis hoe de afloop zal zijn.

Het mysterie van het luisterhout maakt zelfs dat je gaat twijfelen of zo'n boom niet echt kan bestaan.

Ik kijk in ieder geval 's avonds even naar buiten, of ik in de tuin niet een hert waarneem..."

Frank Rongen Boekhandel Krings Sittard 2024

Spannend en …
Het verhaal zit qua compositie goed en strak in elkaar. Het ontvouwt zich geleidelijk door telkens een klein, nieuw stukje informatie te openbaren. De korte hoofdstukjes houden de aandacht vast en zorgen ervoor dat de lezers elk moment kunnen stoppen om later de draad weer op te pakken. Daardoor wordt het beslist een spannend verhaal waarin de lezer de neiging heeft door te gaan. De spanning wordt verder verhoogd door de belevenissen in het Schemerwoud. Daar ligt de kracht van het verteltalent van Jeanet Kingma en is zij in staat te laten zien hoe de natuur haar invloed kan laten gelden op de fantasie van kinderen. Heel mooi! Dit wordt nog verhoogd door de sfeervolle, in grijstinten vervatte tekeningen van Myriam Berenschot waarin de mens klein en vaag is en de natuur groot en machtig.

 

Huub Bartman Jong Literair Nederland mei 2024

 

Vanaf de eerste bladzijde werden we direct gegrepen door dit magische verhaal over Het Luisterhout. Zoon Guus was ook erg onder de indruk van dit boek en kon het niet meer wegleggen. En dat is bij een 12-jarige echt niet snel het geval meer! Het is een heel gelaagd verhaal. Want het heeft een diepere betekenis over de kracht van de natuur. Over hoe belangrijk verbeelding en fantasie zijn. Maar ook wat zelfzuchtigheid en pesten voor verwoestende effecten kunnen hebben.

Stoer Leesvoer mei 2024

Wauw, Luisterhout is echt een heel tof boek, dat een beetje een combinatie is tussen een sprookje en fantasy. Het is een verhaal dat me met zich meetrok, en dat ik in één keer wilde uitlezen! Doordat het een mysterieus tintje heeft, is het wel een boek dat echt geschikt is voor de goede lezers – met name met een goed 'begrijpend lezen' vermogen. Pas dan zul je echt de kracht en schoonheid van het verhaal ervaren.

 

Juf Martine Leest april 2024

 


Jeanet Kingma heeft haar stijl gevonden en levert dit keer een boek op dat een veel volwassener geluid heeft dan haar eerdere boeken. Viltstiftbos was een heerlijk spannend en inventief verhaal, maar met Luisterhout laat ze echt zien waar ze toe in staat is.

Een heerlijk leesboek dat net niet te spannend is, een prachtige nieuwe wereld schept en vast weer massa’s basisschoolkinderen gaat betoveren. 

 

De Kinderboekenbaas juni 2024

 

image00014.jpeg
bottom of page