top of page

Recenties:

Spannend, geheimzinnig, herkenning

Mysterie in de moestuin is een verhaal over vriendschap die samengaat met een vleugje spanning. Deze spanning is, als lezer, dan ook goed te merken. Je wilt door blijven lezen om achter het mysterie te komen. Het verhaal is op een begrijpelijke manier geschreven, ondanks dat er meerdere personages in de moestuin een rol spelen. Het is makkelijk om ze uit elkaar te houden en te begrijpen wie bij wie hoort. 

Het Kinderboekenjournaal

 

Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk af in een moestuin waar mysterieuze dingen gebeuren. Deze geheimzinnige verwikkelingen zijn qua spanning goed afgestemd op jonge lezers. Zij krijgen veel informatie over hoe het in een moestuin eraan toegaat. De groeikracht van planten en het leven van vlinders zijn daar voorbeelden van. Ook de vriendschap tussen de kinderen speelt een belangrijke rol. De sfeer van de illustraties verbeeldt de tekst op de juiste toon; er spreekt een fascinatie uit voor vormen uit de natuur via vlekken en lijnen. Dit in vlotte stijl geschreven boek kenmerkt zich door een mooie combinatie van avontuur en respect voor de natuur.

NBD Biblion R Balvers

 

Het geheim van de moestuin is complex. Jikke en Bernie hebben geheimen, maar het grootste geheim is dat van Imelda. Jammer alleen dat het een beetje vaag blijft wat ze nu eigenlijk aan het doen is met dat rare plantje. Wat is dat dan voor iets? Hoe komt ze eraan? Het is duidelijk dat het maar goed is dat Jikke zo nieuwsgierig is, maar je zou hier meer van willen weten.
Maar het mysterie blijft een mysterie...
Niettemin: door het omliggende verhaal over de vriendschap van Jikke en Bernie en de perikelen rond de vaders, en door wat er allemaal op de tuin gebeurt is  het een leuk verhaal.

Leestafel

Het rustig opgebouwde verhaal laat een grote liefde voor de natuur zien en speelt zich vooral af op een volkstuincomplex en de nabijgelegen tennisbaan, waar Jikke en haar zus tennistraining krijgen. Jikkes zus en ouders zijn erg enthousiast over de lessen, maar Jikke houdt zich liever bezig met haar planten. De schrijfster laat indirect zien dat het ene niet beter is dan het andere en steekt daarmee kinderen die graag in de natuur zijn duidelijk een hart onder de riem.

Winnen, altijd maar winnen! Waarom vindt iedereen dat toch zo belangrijk? Net als sport! Zogenaamd gezond buiten bewegen. Hoezo buiten? De tennisbaan is net een gymzaal zonder plafond. (blz. 85)

Het rustig opgebouwde verhaal laat een grote liefde voor de natuur zien en speelt zich vooral af op een volkstuincomplex en de nabijgelegen tennisbaan. Echt superspannend is het boek niet, maar toch weet de schrijfster je te blijven boeien, want hoe zit het nou met die vriend van Jikke? En zijn stiefvader? Wat voert de bitse Imelda in haar schild en wat is er toch aan de hand met de witte vlinders in haar kas?
Goeie titel… een mysterie in de moestuin is het zeker!

Leesbevordering in de klas

 

Mirthe vertelt je nog meer over het boek:

  • Het is wel een origineel verhaal want je moet echt op het idee komen van dat mysterieuze plantje enz.

  • Het verhaal gaat over Jikke en Bernie, speelt nu, in de moestuin.

  • Belangrijk in het verhaal: de moestuin

  • Er gebeurt eigenlijk in bijna elk hoofdstuk iets vreemds en opvallends.

  • Om te onthouden: dat het een heel leerzaam boek was.

  • Het verhaal in drie woorden: Moestuin, Mysterieus plantje en Vlinders.

  • De illustraties zijn van Myriam Berenschot. Ze zijn wel zwart wit, maar ze passen wel goed bij het verhaal en zijn ook best interessant.

  • Het is een leuk, interessant en leerzaam boek voor kinderen die graag dingen willen leren over de natuur.

Tip van de leestippers van JeugdBieb

'Echt een gaaf boek!'

 

Kinderboekwinkel Nijmegen 

image00003.jpeg
bottom of page